Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

"Nehlasujte, pokud nechcete, aby nebylo nedobře." Čeština je plná záludných otázek, matoucích, návodných a nesmyslných. Uděláme referendum k otázce do referenda. Ten, kdo vyhlašuje referendum, bude čelit tlaku na znění položené otázky. Vždy se najde někdo, kdo otázku napadne z různých důvodů. To je jedno úskalí, druhé je závažnější, je to odborná znalost tématu. Kolik asi astronautů se odváží letět ve skafandru vybraném ve všeobecném referendu? Je to stejné jako se zavedením Eura, kolik z nás umí exaktně spočítat klady a zápory rozhodnutí a odhadnout budoucí vývoj.

V referendu se hlasuje na základě emocí, proto lze rozhodovat jen o otázkách, ze kterých vyplyne většinový morální směr hlasujících, nikoliv konkrétní rozhodnutí. Rozhodnutí pak dělají volení zástupci, kteří si mohou nechat poradit odborníky v dané oblasti.

Takže jsme se oklikou dostali zase k současnému modelu voleb a zastupitelské demokracii. Nic lepšího se zatím nevynalezlo, otázka je jen jak často konat volby, zda je nutné mýt pevný cyklus a zda je nutné mít tolik druhů různých voleb.

Naši volení zástupci vykonávají pro nás službu kterou po nich požadujeme. Kolik a co, to je naší morální volbou a tu musí politici odhalit a nabídnout. To je teoreticky správné.

Političtí populisti to dělají naopak, přesvědčují nás o tom, že něco bytostně potřebujeme a protože zrovna oni toho nabízejí nejvíc, rychle a levně, vyrábějí si tak své voliče. Podobnost s komerční reklamou není náhodná, jde o úplně stejný cíl a točí se okolo stejného cíleného marketingu.

Takže neblbněme se všeobecným referendem, hlasujme pro to co považujeme osobně za morální a ne pro to, co nám kdo nakecá.

1 0
možnosti
PK

Jestliže je Český volič schopen podlehnout lžím populistů jako je Okamura s Ruskou Majerovou, či například Rajchlovi, pak se nemá vůbec smysl bavit o referendu. Český volič k takové věci ještě nedospěl.

Nechci referendum, kde bude hlasovat masa zfanatizovaných ovcí, aby za rok, když konečně pochopí důsledek své volby, začali naříkat, že takhle to nechtěli.

Jak inteligentní voliči jsme, nám názorně ukazují prezidentské volby.

Takže za mě... nyní v žádném případě.

1 1
možnosti

Nejsme Švýcarsko. Na obecný zákon o referendu u nás ještě nenazrál čas. Pokud by vyvstala nutnost všelidového plebiscitu na nějakou konkrétní záležitost, dá se to řešit speciálním zákonem o referendu, jak tomu bylo při hlasování o vstupu do EU.

0 0
možnosti
VR

Ono ani to Švýcarsko není zářným příkladem používání referenda. Díky tomu, že se o volebním právu žen rozhodovalo referendem, tak bylo Švýcarsko prakticky poslední zemí v Evropě, kde ženy neměly volební právo. Až když z toho byla obrovská mezinárodní ostuda, tak švýcarští muži odhlasovali ženám volební právo. Švýcarské ženy tak dostaly volební právo až v druhé polovině 20. století, o půl století později než ženy v Československu!

0 0
možnosti
Foto

Stačilo by, kdyby odklon od předvolebních slibů, na základě kterých se strana dostala k vládnutí, byl důvodem k předčasným volbám. Třeba Fiala prohlásil mimo jiné - můžete se spolehnout, že snížíme daně. Jejich zvýšení by pak mělo postačit k pádu vlády.

2 3
možnosti
JH

J69a47n 97H73r24u56š82k15a

25. 1. 2024 9:46

No komouši zas říkali, že jsou lidová demokracie...a kolik let, že jste jim to žral, abyste se měl lépe?:D

7 1
možnosti
AL

Až se dostaví Dukovany, vypsal bych referendum, zda ovládací systém má být typu Zeplaog H nebo Zepalog T.

7 0
možnosti
LS

Případně referendum o spuštění JE jako v Rakousku.

1 0
možnosti
  • Počet článků 143
  • Celková karma 15,89
  • Průměrná čtenost 363x
Nic člověka nepopouzí víc než pocit křivdy. Nic mu neubírá naději víc než nevíra ve spravedlnost. Nejedná se jenom o spravedlivý soudní proces. Jedná se o spravedlivou společnost vůbec. Spravedlivou v získávání vzdělání i zaměstnání, spravedlivou v poskytování léčebné péče, v zajištění důstojného stáří. Prostě ve všem, co se týká života člověka.

Zastupitel MČ Praha 5