Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Subutexové orgie

V souvislosti s větším počtem uživatelů návykových látek v centrálních městských částech, zejména na smíchovském Andělu, vyvstává otázka, co vlastně je onou látkou (látkami) užívanou závislými osobami především v Praze 5.

Odpověď by mohla napomoci řešení tohoto problému obvodu Prahy 5.  

Pozorně jsem vždy vnímal názory expertů na drogovou problematiku a snažil se najít většinové stanovisko, které by zásadně napomohlo snížení drogové zátěže zejména na Andělu, Smíchovském nádraží, Knížecí a v Plzeňské ulici. Trápil jsem se tím, jak pomoci policistům, strážníkům a terénním pracovníkům snažícím se podstatně zmenšit problém s návykovými látkami nejen v Praze 5. Pokusil jsem se podívat na celý problém z poněkud jiné strany, než to bývalo obvyklé. Zjišťoval jsem, jaké drogy se Prahou 5 šíří, jaké drogy se v Praze 5 prodávají, a k mému velikému překvapení nebyl (a není) to ani heroin ani pervitin, ale substituční přípravek Subutex (obsahující látku buprenorfin). Tento přípravek, který je pouze na lékařský předpis, zaplavoval a nadále zaplavuje černý trh s návykovými látkami nejen v Praze 5.

Dle mých informací se substituční přípravek Subutex užívá (resp. spíše zneužívá) v řadě případů jako primární droga a valná část uživatelů návykových látek pobývajících v Praze 5 žádnou jinou drogu neužívala a ani neužívá. Konzumenti návykových látek v Praze 5 jsou tedy v zásadě závislí na substitučním přípravku Subutex, který tak neslouží k účelům léčby, pro který byl na trh v České republice uvedený. Naopak stala se z něj nelegálně obchodovaná návyková látka, často užívaná jako primární droga.

Je naprosto správné, že substituční léčba drogově závislých je součástí tuzemské protidrogové politiky. Vůbec nepochybuji o správnosti substituční léčby závislosti spočívající v podávání nebo předepisování prostředků nahrazujících původní návykovou látku. Cílem substituční léčby je logicky ukončení užívání ilegálních návykových látek, snížení rizik spojených s užíváním návykových látek (jako je zdravotní poškození, infekce apod.), ukončení užívání ostatních návykových látek, snižování kriminality a resocializace.

V České republice se pro substituční léčbu osob závislých na opiátech používají dvě látky, a to metadon a buprenorfin.

Léčba metadonem je vázána na centra substituční terapie. Metadon není dostupný jako jiná léčiva. Každoroční nákup je realizován fakultní nemocnicí, která zařizuje centrální nákup pro celou ČR. Finančně je pokrytý stálým příspěvkem ze státního rozpočtu.

Pokud jde o léčbu buprenorfinem, pak v současné době je na trhu ČR nejdéle dostupný léčivý přípravek Subutex, a to od roku 2001, a Suboxone od roku 2008. Pokud je z dostupných materiálů a informací patrné, tak Subutex je poměrně často zneužíván, a to i injekčně. Jinak je tomu s přípravkem Subuxone, který obsahuje kombinaci látek, a to buprenorfin a naloxon. Nezastírám, že přípravek Suboxone nelze ordinovat vybraným skupinám pacientů (např. gravidním ženám), ale lze s ním z velké části pokrýt substituční léčbu v České republice.

Je nutné si uvědomit, že předepisování Subutexu není omezeno pouze na centra substituční léčby (v každém kraji je jedno), a to z důvodu zvýšení dostupnosti léčby pro motivované osoby závislé na drogách. Suboxone je obdobně dostupný jako Subutex.

Je jistě zvláštní, že problém zneužívání Subutexu se vyskytuje zejména v Praze a ve Středočeském kraji. Lze se domnívat, že se zde nachází lékaři, kteří při substituční léčbě Subutexem nepostupují v souladu se Standardem substituční léčby.

Vzhledem k tomu, že již delší dobu existuje léčivo s účinnou látkou buprenorfin, která je vázaná na naloxon (přípravek Suboxone) a při jejím zneužívání nedochází k navození stavu jako při nelegálním užití Subutexu, je s podivem, proč nedochází k postupné výměně užití pro substituční léčbu přípravku Subutex za Suboxone. Suboxone je ještě ve svém důsledku i částečně hrazený z veřejného zdravotního pojištění, a tím pádem je i pro pacienty levnější.

Příkladem pro ČR by mohlo být Finsko, které pro substituční léčbu používá pouze Suboxone a samo deklarovalo, že došlo k zastavení zneužívání léčiv určených pro substituční léčbu. Nabízejí se otázky, proč ČR nepřevezme finský model, jak je kontrolováno dodržování zákona, jaké jsou mechanismy pro zabránění úniku Subutexu na černý trh?

Občas se u některých zástupců odborné veřejnosti objevuje neformální názor, že je možná dobré, pokud je na našem nelegálním trhu s narkotiky Subutex. Tito zástupci odborné veřejnosti se obávají, že pokud dojde k vytlačení Subutexu z černého trhu, objeví se nové drogy a ty možná budou ještě horší. Já si však kladu otázku, má být stát tím, kdo bude cíleně „distribuovat drogy“ pod rouškou substituční léčby?  

Pokud mám informace o drogové scéně v Praze 5, tak elementární drogou je substituční přípravek Subutex. Pokud by nebyl předepisován (ale např. nahrazen Subuxonem), pak by dle mého názoru klesl počet uživatelů návykových látek shromažďujících se v Praze 5. Já ovšem nemám možnost působit na lékaře předepisujícím svým klientům jako substituční přípravek snadno zneužitelný přípravek Subutex namísto málo zneužitelného Subuxone.

Ptám se tedy, jak se k problémům zneužití substitučního přípravku Subutex staví vláda, ministerstvo zdravotnictví a Společnost pro návykové nemoci? Pomohou občanům Prahy 5 sužovaným problematikou drog (a to především Subutexem)? Ptám se, proč vláda, ministerstvo zdravotnictví a Společnost pro návykové nemoci nezamezí zbytečnému předepisování Subutexu, který je primární drogou nejen v Praze 5?

 

Autor: Petr Lachnit | pátek 31.3.2023 8:31 | karma článku: 11,34 | přečteno: 241x
  • Další články autora

Petr Lachnit

Úřad, nikoli občan má právo rozhodovat

Státní správa slouží zemi, nikoli země státní správě. Úřady tady jsou pro občany, nikoli občané pro státní správu!

24.4.2024 v 8:36 | Karma: 19,47 | Přečteno: 348x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Alternativa a mainstream si patrně vyměňují role

Na základě výsledků slovenských voleb si troufám tvrdit, že alternativa a mainstream si, doufejme nejen na Slovensku, vyměňují role. Hlavní proud bude nejspíš jinde.

17.4.2024 v 8:55 | Karma: 21,46 | Přečteno: 355x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Mráz versus meruňky. Netradičně účinné řešení

Je vždy smutné, když celoroční práci zahrádkářů zničí jedna mrazivá noc. Spálené květy či malé plody nijak k pohodě nepřispějí tím spíš, že jen těžko se voňavé a slaďoučké meruňce vyrovná ta dovezená z Turecka či jiných zemí.

10.4.2024 v 8:38 | Karma: 18,59 | Přečteno: 530x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Politika se čím dál víc podobá telenovelám

Média procházejí zásadní transformací, ztrácejí své tradiční trhy a stávají se snadnou kořistí státního i obchodního vlivu.

4.4.2024 v 9:45 | Karma: 10,27 | Přečteno: 214x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma: 10,00 | Přečteno: 168x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 143
  • Celková karma 15,86
  • Průměrná čtenost 363x
Nic člověka nepopouzí víc než pocit křivdy. Nic mu neubírá naději víc než nevíra ve spravedlnost. Nejedná se jenom o spravedlivý soudní proces. Jedná se o spravedlivou společnost vůbec. Spravedlivou v získávání vzdělání i zaměstnání, spravedlivou v poskytování léčebné péče, v zajištění důstojného stáří. Prostě ve všem, co se týká života člověka.

Zastupitel MČ Praha 5