Jak magistrátní zastupitelé rozdojili kozla

20. 01. 2023 17:12:52
Moje dvouletá želvička Bára po operativním vyjmutí čipu a 27 injekcích do jedné i druhé nohy znovu vidí a baští. Považuji to za malý zázrak a důkaz schopností veterináře. Ale to je jiný příběh, se kterým nyní nebudu zdržovat...

Želvičku Báru začali léčit před podzimními komunálními volbami. Při cestách k veterináři jsem jí vyprávěl o Magistrátu, legračních magistrátních zastupitelích a různých nápadech na povolební uspořádání, jak jsem je vyčetl v novinách. Musím přiznat, že moje vyprávění želvičku dvakrát nezaujalo. Léčení se vleklo a tvorba magistrátní koalice též.

Každý den jsem s želvičkou absolvoval jednu injekci, kterou snášela statečně. Na jídlo neviděla, tak jsem ji musel krmit. No a magistrátní zastupitelé nic.

Stará parta magistrátních politiků své papání i přes podzimní volby pořád má, a dokonce na něj dobře vidí, na rozdíl od nemocné želvičky. Tak plyne jeden den za druhým. Želvička najednou začala jíst, běhat, a dokonce znovu vidět. Snad bude i růst.

V novinách jsem se dočetl, že před Vánoci se pražští zastupitelé pokoušeli vedle dosluhujícího primátora zvolit i dalšího nového primátora. Asi tak nějak podobně, jako když vládne premiér s vládou v demisi a prezident pověří nového předsedu vlády, který vládu sestavuje.

V podmínkách pražského Magistrátu i magistrátů jiných je volba dvou či tří primátorů současně činem velmi odvážným, průkopnickým a originálním. Leč otázkou je, zda právně čistým. Ono totiž pražské zastupitelstvo tak nějak není poslanecká sněmovna a primátor není prezident (zatím).

Více primátorů najednou je buď úplná pitomost, nebo si autor námětu zaslouží Nobelovu cenu za právní objev. Já osobně, tím že se spíše starám o uzdravující se želvičku, se domnívám, že jde o právní implementaci postupů sovětského agronoma a akademika Trofima Děnisoviče Lysenka.

Tak, jako sovětský „pseudovědec Lysenko“ vytvořil své vlastní idiosynkratické, pseudovědecké myšlenky později nazvané lysenkismem, tak „NĚKDO“ z magistrátních politiků položil základy nového právního pojetí. Leč po kom jej nazvat? Nikdo se k právnímu objevu dvou primátorů současně nehlásí. Škoda.

Konec konců, na stávající magistrátní politickou reprezentaci jsem si již zvykl, takže pokud nám vydrží do příštích řádných voleb, bude to asi dobře. Právní počin ponechat magistrátní radu „v demisi“ vládnout až do dalších voleb, by svůj vědecký základ mohl čerpat opět v dobách sovětské vědy.

Je tedy možné, že některý z magistrátních politických koumáků věnoval dlouhé noci studiu vědeckých prací dalšího významného sovětského vědce, tentokrát původem zootechnika, akademika Dimitrije Michajloviče Moskalenka. Ten tvrdil, že prý společně s dalšími spolupracovníky podojil kozla, který po důkladné „masáži a napařování vemene“ dával sklenici mléka denně.

Jsem rád, že konec ustrnulých poměrů zastupitelstva hlavního města v tomto volebním období dává základ různé právní tvořivosti a novátorským přístupům. Škoda, že další primátor vedle stávajícího nebyl zvolen.

Ale co se nepovedlo napoprvé, může se povést napodruhé či napotřetí. Akademik Lysenko své pokusy prováděl trpělivě řadu let, a takový akademik Moskalenko? Ten po dlouhých letech nakonec kozla rozdojil. Třeba se najde magistrátní politik, který svými právními teoriemi věhlas akademika Moskalenka předčí.

Těším se na únorové pokračování ustavujícího zastupitelstva, těší se i uzdravená želvička Bára a akademik Lysenko. Bude legrace, nebo cena akademika Moskalenka za rozdojení kozla?

Autor: Petr Lachnit | pátek 20.1.2023 17:12 | karma článku: 6.48 | přečteno: 244x

Další články blogera

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.37 | Přečteno: 133 | Diskuse

Petr Lachnit

Každá vášeň je škodlivá

Anglický katolický myslitel Gilbert Chesterton v jednom ze svých děl napsal, že každá vášeň jest škodlivá. Snad by se dalo volně parafrázovat, že každý extrém je škodlivý.

20.3.2024 v 8:39 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 143 | Diskuse

Petr Lachnit

Celebrity jako sousedé odvedle

Čím častěji se objevují celebrity v televizi, novinách, internetu a sociálních sítích, tím více máme pocit, že kladný či záporný hrdina je vlastně náš dobrý známý, soused odvedle.

13.3.2024 v 8:54 | Karma článku: 7.59 | Přečteno: 234 | Diskuse

Petr Lachnit

Král vysílá svoje vojsko

Dětské hry mají připravit dítě na život. To je v pořádku. Jenomže by měly skončit s dětstvím. Není tedy už v pořádku, pokud hrajeme stejné hry dál i jako dospělí. Když hrajeme chvíli za jednu a chvíli druhou stranu.

6.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 12.47 | Přečteno: 431 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 6.99 | Přečteno: 177 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 40.87 | Přečteno: 2243 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.37 | Přečteno: 133 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.22 | Přečteno: 414 | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 616 | Diskuse
Počet článků 93 Celková karma 14.24 Průměrná čtenost 376

Nic člověka nepopouzí víc než pocit křivdy. Nic mu neubírá naději víc než nevíra ve spravedlnost. Nejedná se jenom o spravedlivý soudní proces. Jedná se o spravedlivou společnost vůbec. Spravedlivou v získávání vzdělání i zaměstnání, spravedlivou v poskytování léčebné péče, v zajištění důstojného stáří. Prostě ve všem, co se týká života člověka.

Zastupitel MČ Praha 5

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...