Představuji vám Domy, které pomáhají: Raudnitzův dům

29. 07. 2022 19:11:27
Kvalitní bydlení sehrává v etapách života každého z nás tu nejdůležitější roli. Od dětství jsme obklopeni, motivováni a ovlivňováni prostředím, ve kterém žijeme. Představuji vám dům, kde se žije dobře seniorům.

V dospělosti si vytváříme podmínky pro svůj životní styl a design. Tímto otiskem, kterým jsme vybaveni z mládí, rádi obohacujeme svůj partnerský či rodinný život a ovlivňujeme tím naše bydlení a soužití.

A až v poproduktivním věku si často teprve uvědomujeme a doceňujeme oázu klidu a bezpečí, devizu bydlení, samozřejmě pokud máme to štěstí a bydlíme dobře. Koloběh bydlení má tedy také svůj řád a čas v něm je poměrně neúprosný. Proto se fenomén bydlení stává klíčovou potřebou zejména ve věku, kdy se ozývají první zdravotní problémy, hrozí omezení soběstačnosti nebo nastupuje pocit samoty, ztráta životního partnera, deficit rodiny, nemalou roli zde také sehrává i řešení bezbariérovosti bytu. Tehdy hledáme pocit bezpečí, jistoty, podpory a potřeby sociálního začlenění a v neposlední řadě i dobré, podpůrné sousedství.

Kde se seniorům bydlí dobře

Vedle domu s pečovatelskou službou v Zubatého ulici (34 bytů zvláštního určení) a bytů s pečovatelskou službou na Štefánikově ulici (13 bytů zvláštního určení) městská část Praha 5 nově zrekonstruovala nemovitou kulturní památku Raudnitzův dům v Hlubočepech na dům s pečovatelskou službou (25 bytů zvláštního určení), komunitním centrem a wellness centrem pro seniory. Zrekonstruovaný Raudnitzův dům byl slavnostně otevřen v lednu tohoto roku a od té doby slouží nejen seniorské veřejnosti.

Byty zvláštního určení nenahrazují nemocniční zařízení či pobytovou sociální službu (např. domov pro seniory či domov se zvláštním režimem). Naopak umožňují samostatné bydlení s podporou a využitím pečovatelských služeb, a tak mohou senioři zůstat co nejdéle v přirozeném domácím prostředí, což pozitivně ovlivňuje kvalitu jejich života. Senioři, pokud to jejich zdravotní stav a osobní situace umožňuje, dávají přednost samostatnému bydlení s využitím dalších podpůrných služeb před pobytovým zařízením trvalého charakteru.

V bytech zvláštního určení, které jsou malometrážní, je k dispozici kuchyňská linka s příslušenstvím, v chodbě jsou vestavěné skříně a speciálně upravený sprchovým kout. Velkou výhodou této formy bydlení je to, že byty zvláštního určení si nájemci zařizuji vlastním nábytkem a dalšími zařizovacími předměty. Nájemní smlouva k bytům zvláštního určení není přenositelná na další osobu nebo osoby, s výjimkou situací stanovených příslušnými ustanoveními občanského zákoníku. Každý nájemník užívá byt na základě nájemního vztahu za podmínek definovaných v nájemní smlouvě. Pokud žadatel vlastní domácí mazlíčky, psa nebo kočku aj., může si je vzít s sebou, což je pro takového člověka velmi důležité. Přes den mohou ti obyvatelé bytů zvláštního určení, kteří jsou současně i klienty pečovatelské služby, využívat nasmlouvané pečovatelské úkony. Za klienty pečovatelské služby v případě potřeby dochází sociální pracovnice, která jim pomáhá vyřizovat různé záležitosti a poradí při řešení obtížných situací.

Bydlení pro seniory v Raudnitzově domě

Zrekonstruovaný Raudnitzův dům v Hlubočepech je historický skvost Prahy 5, který městská část vybrala pro seniorské bydlení a je situován do nejkrásnější oblasti chráněného území přírodních a kulturních památek Prahy 5, takže milovníci historie a přírody si zde přijdou opravdu na své. Zámeček zvaný Raudnitzův dům se nachází na místě tvrze založené pravděpodobně roku 1571 Janem Kutovcem z Úrazu. V roce 1623 objekt koupil Pavel Michna z Vacínova. Jeho syn se pak zadlužil a Hlubočepy získali do zástavy jezuité, kteří v roce 1669 objekt přestavěli na zámek. V průběhu své existence měnil podobu, rozsah i využití Jeho starší severní část sloužila od sklonku 18. století jako panský hostinec, po přestavbě ve 40. letech 19. století jako soukromá venkovská rezidence v pozdně klasicistním stylu.

Raudnitzův dům byl zrekonstruován a stavební úpravy byly realizovány za účelem nového využití pro komfortní bydlení seniorů z Prahy 5. Celkem zde bylo vybudováno 25 malometrážních bytů, 2+1,1+kk s bezbariérovou úpravou. Nájemníci domu mají možnost využívat přímo v domě dalších služeb, jako je pečovatelská služba, nabídka pedikúry, masáží, v přízemí domu je ordinace praktického lékaře. Otevřeno je zde i komunitní centrum Konírna, které nabízí aktivizační programy jak pro nájemníky domu, tak i pro širokou veřejnost z blízkého okolí.

V komunitním centru Konírna jsou k dispozici společenské sály s čajovou kuchyní pro pořádání společenských akcí, zimní zahrada s posezením, jižní dvůr nabízí venkovní posezení na nádvoří s vyvýšenými záhonky pro pěstování okrasných i užitkových rostlin. Další výstavba seniorských bytů již od jara probíhá v Hlubočepech na místě bývalého zdravotnického střediska vedle Raudnitzova domu.

Široká nabídka doplňkových služeb

A aby bydlení seniorů bylo ještě komfortnější a služby zejména pro seniorskou veřejnost z Prahy 5 byly komplexnější, máme v suterénních prostorách domů s pečovatelskou službou i wellness centra pro seniory. Z nabídky si může vybrat opravdu každý. Velmi oblíbenými službami jsou masáže, pedikúra, manikúra a kadeřnictví. Provoz wellness centra pro seniory zajišťuje služba DPS na telefonu 257 319 198, nebo 775 613 519, vedoucí paní Renata Šefčíková, e-mail: wellness@csop5.cz. Masáže provádíme na základě přání klienta, od klasických masáží celého těla nebo dle domluvy s masérkou lze poskytovat masáže různých částí těla, po masáže lávovými kameny, liftingové masáže obličeje a rašelinové zábaly. Masáže provádějí profesionální masérky. Pedikúru pro seniory z Prahy 5 poskytujeme na základě předchozího objednání, pedikérky dochází buď přímo do wellness centra nebo do domácností klientů. Pedikúra je poskytována i seniorům a klientům pečovatelské služby, kteří jsou hospitalizování v nemocničních zařízeních.

Neváhejte, kontaktujte!

Pokud Vás seniorské bydlení zajímá a uvažujete o něm, navštivte naše webové stránky www.csop5.cz, kde naleznete veškeré informace o bytech zvláštního určení, zásady pro přidělování bytů zvláštního určení a žádost s přílohami. Nebo nás můžete kontaktovat telefonicky na telefonním čísle 775 788 003 či osobně navštívit na CSOP, nám. 14. října 11, Praha 5. Sociální pracovnice pečovatelské služby poskytne podrobnější informace či vydá žádost včetně příloh v tištěné podobě.

Autor: Petr Lachnit | pátek 29.7.2022 19:11 | karma článku: 3.73 | přečteno: 94x

Další články blogera

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 141 | Diskuse

Petr Lachnit

Každá vášeň je škodlivá

Anglický katolický myslitel Gilbert Chesterton v jednom ze svých děl napsal, že každá vášeň jest škodlivá. Snad by se dalo volně parafrázovat, že každý extrém je škodlivý.

20.3.2024 v 8:39 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 143 | Diskuse

Petr Lachnit

Celebrity jako sousedé odvedle

Čím častěji se objevují celebrity v televizi, novinách, internetu a sociálních sítích, tím více máme pocit, že kladný či záporný hrdina je vlastně náš dobrý známý, soused odvedle.

13.3.2024 v 8:54 | Karma článku: 7.59 | Přečteno: 234 | Diskuse

Petr Lachnit

Král vysílá svoje vojsko

Dětské hry mají připravit dítě na život. To je v pořádku. Jenomže by měly skončit s dětstvím. Není tedy už v pořádku, pokud hrajeme stejné hry dál i jako dospělí. Když hrajeme chvíli za jednu a chvíli druhou stranu.

6.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 12.47 | Přečteno: 431 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 39.52 | Přečteno: 1059 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 329 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.23 | Přečteno: 3175 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 141 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 93 Celková karma 14.25 Průměrná čtenost 377

Nic člověka nepopouzí víc než pocit křivdy. Nic mu neubírá naději víc než nevíra ve spravedlnost. Nejedná se jenom o spravedlivý soudní proces. Jedná se o spravedlivou společnost vůbec. Spravedlivou v získávání vzdělání i zaměstnání, spravedlivou v poskytování léčebné péče, v zajištění důstojného stáří. Prostě ve všem, co se týká života člověka.

Zastupitel MČ Praha 5

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...