Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Aktivizace jako součást soudobých trendů v péči o seniory

Pryč je doba, kdy v sociálních službách bylo hlavním cílem v péči o seniory zabezpečit jejich základní životní potřeby.

V době, kdy se věk seniorů prodlužuje, stává se nedílnou součástí moderní péče o seniory jejich aktivizace. Ruku v ruce s prodlužujícím se věkem seniorů se dostává do popředí prevence fyzického a duševního stárnutí seniorů, která spočívá spolu s dodržováním zdravého životního stylu i v tělesných aktivitách a dostatečném zatěžování a trénování mozku a udržování si intelektuálního rozhledu.

Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 má vytvořený funkční systém poskytování sociálních služeb a sociální péče pro seniory a zdravotně a tělesně postižené občany formou rozšířené nabídky  aktivizačních programů a volnočasových aktivit. Odborní pracovníci se na jednotlivých střediscích setkávají  se seniory, kde se společně plánují  aktivizace a realizují se volnočasové programy, ve kterých si  mají možnost senioři procvičit paměť formou testů, kvízů, deskových her a reminiscenčních technik, které podporují a rozvíjejí jejich kognitivní funkce. Senioři si v prostorách komunitních center, ale i v domě s pečovatelskou službou zvykli sami organizovat i řadu kurzů, seminářů, setkání, workshopů, výletů, které je motivují k dalším společným aktivitám, setkáním a zážitkům.  Podstatou fungování středisek příspěvkové organizace Centra sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 se tak stala komunitní forma práce s občany.

Sociální péče je  obohacena  o aktivity a aktivizační programy nejen pro aktivní občany z komunitních center Louka, a Prádelna, ale i pro klienty Domu sociálních služeb Na Neklance a Domu s pečovatelskou službou v Zubatého ulici.

V pobytovém zařízení v Domě sociálních služeb probíhají specifické aktivizace individuální a skupinové pod vedením profesionálního týmu odborných pracovníků. Individuálně  formou nácviku chůze, pohybu na lůžku, nácviku sebeobslužné péče. Ve skupině také vedle pohybových cvičení, realizujeme cvičení paměti a reminiscenční aktivity, které podporují, rozvíjejí a pomáhají udržet mentální schopnosti seniorů. Klienti se mohou zapojit i do sázení rostlin v atriové komunitní zahradě a  tvořivé dílny, výrobou  různých doplňků a předmětů zejména pro radost a své příbuzné a známé. Tím si cvičí jemnou motoriku a získávají tak motivaci k rozvíjení  dalších činností.  Pro  tyto klienty je velmi důležité navazování společenských kontaktů při pravidelných setkáváních se při různých významných příležitostech, jako jsou oslavy narozenin v kavárničce domu  a kulturních akcí a vystoupení hostů. Těchto aktivit se zúčastňují i jejich rodinní příslušníci, kteří se naučili  zde  být  i pravidelnými hosty. Nejenže se účastní těchto aktivit, ale i pomáhají s vytvářením kulturních programů a oslav. Svým rodičům, známým, přátelům, kteří jsou momentálně v zařízení projevují  tak svou sounáležitost a oporu. V některých případech tímto dochází i ke zlepšování a ztmelování vztahů v rodinách a navazování dlouhodobých přátelství, která přetrvávají i po dobu, kdy klient naše zařízení opouští.

Další aktivizační programy se realizují v Domě s pečovatelskou službou  již od roku 2016, kdy klienti sami projevili zájem se setkávat, společně prožívat a nebýt sami se svými problémy. Setkání probíhají  ve společných prostorách domu, klubovně s malou kavárničkou,  kde se  všichni cítí příjemně. Pod vedením aktivizační pracovnice se zde prostřednictvím reminiscenčních technik odvíjejí a předávají životní příběhy a zkušenosti. Organizují se cestovatelská odpoledne a připravují se další programy. Tyto aktivizační programy jsou  v  Domě s pečovatelskou službou  v současné době již běžnou a nepostradatelnou součástí života domu.

Komunitní centra Prádelna a Louka znamenají úzké propojení nabídky aktivizačních a volnočasových aktivit se všemi  středisky Centra sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5. Veřejnost, zejména seniorská, zde najde širokou škálu vzdělávacích programů z oblasti zdravého životního stylu, jazykových a počítačových kurzů, pohybových aktivit, cvičení, společenských a kulturních aktivit. Někteří aktivní seniorští návštěvníci komunitních center  se naučili  spolupracovat  se středisky Centra sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5 a vytvářejí tak pro klienty další aktivity pod heslem  „Senioři seniorům“, což bylo a je naším společným cílem a máme z tohoto všichni radost. 

Autor: Petr Lachnit | neděle 27.8.2017 16:30 | karma článku: 12,79 | přečteno: 469x
  • Další články autora

Petr Lachnit

Úřad, nikoli občan má právo rozhodovat

Státní správa slouží zemi, nikoli země státní správě. Úřady tady jsou pro občany, nikoli občané pro státní správu!

24.4.2024 v 8:36 | Karma: 19,46 | Přečteno: 345x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Alternativa a mainstream si patrně vyměňují role

Na základě výsledků slovenských voleb si troufám tvrdit, že alternativa a mainstream si, doufejme nejen na Slovensku, vyměňují role. Hlavní proud bude nejspíš jinde.

17.4.2024 v 8:55 | Karma: 21,46 | Přečteno: 355x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Mráz versus meruňky. Netradičně účinné řešení

Je vždy smutné, když celoroční práci zahrádkářů zničí jedna mrazivá noc. Spálené květy či malé plody nijak k pohodě nepřispějí tím spíš, že jen těžko se voňavé a slaďoučké meruňce vyrovná ta dovezená z Turecka či jiných zemí.

10.4.2024 v 8:38 | Karma: 18,59 | Přečteno: 529x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Politika se čím dál víc podobá telenovelám

Média procházejí zásadní transformací, ztrácejí své tradiční trhy a stávají se snadnou kořistí státního i obchodního vlivu.

4.4.2024 v 9:45 | Karma: 10,27 | Přečteno: 214x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma: 10,00 | Přečteno: 168x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

  • Počet článků 143
  • Celková karma 15,86
  • Průměrná čtenost 363x
Nic člověka nepopouzí víc než pocit křivdy. Nic mu neubírá naději víc než nevíra ve spravedlnost. Nejedná se jenom o spravedlivý soudní proces. Jedná se o spravedlivou společnost vůbec. Spravedlivou v získávání vzdělání i zaměstnání, spravedlivou v poskytování léčebné péče, v zajištění důstojného stáří. Prostě ve všem, co se týká života člověka.

Zastupitel MČ Praha 5