Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jedna kapsa prázdná …

Máte tužku? Pokud ne, rád vám ji půjčím. Slibuji, že se nebudete nudit. Teď si na stůl zkuste rozložit programy a hesla stran a hnutí, které kandidovaly v loňských komunálních volbách. Ke každému heslu si poznamenejte třeba jen skromný odhad, kolik by to tak asi mohlo stát. Skromný. Ale pozor, nepodceňujte hodnotu své práce. Pokud rozsah budete srovnávat s vlastní zkušeností, když jste si něco podobného obstarávali nebo budovali sami, nezapomeňte, že si ještě musíte odhad pracnosti zatížit zdravotním a sociálním pojištěním. Daní ze mzdy. Jako dodavatel si pro jiného také neuběháte nohy, abyste sehnali tu nejlevnější subdodávku, to nejlevnější zboží. Což patrně uděláte, když si to všechno budete hradit sami. Kůlna, postavená svépomocí, bude stát určitě méně, než dodaná stavební firmou.

Sečtěte si prosím čísla, která jste si k jednotlivým heslům poznamenali. To je věc, co? Pozor: nesčítejte teď všechno dohromady. Všechny kandidující strany a hnutí se do zastupitelstev nedostaly. Zaplať bůh. Také ne všechny, které mají své zastupitele, nejsou ve vedení úřadů. Zkuste tedy jenom sečíst programy vzniklých koalicí.

 Rodina, která se nechce dostat do dluhové pasti, redukuje své potřeby a tužby svými příjmy. Ujišťuji vás, aniž znám výši vašeho odhadu, že rozdíl mezi příjmy a výdaji ve vašem součtu by žádná běžná rodina nepřežila.

Budeme si modelovat situaci dál. Věřme tomu, že své plány strany a hnutí myslí vážně. Budou tedy muset zajistit potřebné prostředky z rozpočtu radnice. Mají přece tolik možností!

Komunální podniky se z velké části podařilo zrušit. Tam tedy patrně dostatečný zdroj k financování volebních programů rozvoje nebude.

Nájemné? Sociální byty, které jsou obecní, by drastickým zvýšením nájemného přestaly být sociálními. Stejně jich není v majetku obcí tolik, aby to mohla být významná položka. Ostatní byty v majetku obcí jsou v nájemném zcela srovnatelné s běžnými tržními cenami. Tam žádná rezerva také není. Nájmy nebytových prostor? Pokud se zvolí tato cesta, pak se v těchto prostorách postupně uživí pouze zlatnictví, směnárny a bankovní pobočky. Těžko to budou pekárny, řezník nebo galanterie. Nepochybuji, že z toho budou mít občané neskrývanou radost. Určitě častěji kupují zlato než rohlíky.

Zbývá ovšem položka, se kterou se dá počítat. Kupodivu jsem na záměr rozvíjet tuto oblast v žádném programu ani hesle nenarazil. Pokuty. Pokuty tvoří příjem obce. Bude-li obec důsledně využívat pokutování, jistě si příjmy dokáže zvýšit. Pokutovat lze velmi úspěšně téměř za cokoli. Plivání na ulici, přecházení na červenou, odhazování nedopalků a vůbec čehokoli. Vyhláška o čistotě dává v každé obci tolik možností! A když se pokutovaný rozčílí a zvýší hlas, proč ho nepostihnout za nadměrný hluk?

Aby z toho nevznikl dojem, že jsem zastáncem maximálního postihu vlastních občanů za účelem zvýšení obecních rozpočtů nebo se přimlouval, aby bylo méně čisto a menší pořádek. Jen jsem si začal hrát s myšlenkou, jak by se se záměrem zvýšit částky vybírané na pokutách vypořádaly volební programy a následná programová prohlášení. Nemohou patrně pro takový návrh předpokládat širokou podporu. Zřejmě by musely důsledně rozlišovat mezi místními a přespolními. Že by tady pomohlo viditelné označení na oděvu, komu stačí domluva a komu se uloží pokuta?

Sliboval jsem, že vás s tou tužkou čeká zábava. Musím ale připustit, že některé představy zase tak zábavné nejsou.

 Dobrý úmysl sám pro zlepšení života v obci nestačí. Reálná politika musí vycházet z reálných předpokladů. Sebelepší nadšení nutně zklame, nebude-li podloženo vysokou profesionalitou. Komunální rozpočet není možné nafouknout. Úkolem komunální politiky je zajistit co nejlepší výsledky v rámci možného. S představou, co by se mohlo, kdyby se mohlo, se dobrá komunální politika nesnáší. A pak už jenom musíme doufat, že bankrotující americký Detroit, nebude mít své české pokračovatele.

Autor: Petr Lachnit | pondělí 2.3.2015 9:10 | karma článku: 9,40 | přečteno: 344x
  • Další články autora

Petr Lachnit

Alternativa a mainstream si patrně vyměňují role

Na základě výsledků slovenských voleb si troufám tvrdit, že alternativa a mainstream si, doufejme nejen na Slovensku, vyměňují role. Hlavní proud bude nejspíš jinde.

17.4.2024 v 8:55 | Karma: 21,28 | Přečteno: 350x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Mráz versus meruňky. Netradičně účinné řešení

Je vždy smutné, když celoroční práci zahrádkářů zničí jedna mrazivá noc. Spálené květy či malé plody nijak k pohodě nepřispějí tím spíš, že jen těžko se voňavé a slaďoučké meruňce vyrovná ta dovezená z Turecka či jiných zemí.

10.4.2024 v 8:38 | Karma: 18,58 | Přečteno: 521x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Politika se čím dál víc podobá telenovelám

Média procházejí zásadní transformací, ztrácejí své tradiční trhy a stávají se snadnou kořistí státního i obchodního vlivu.

4.4.2024 v 9:45 | Karma: 10,27 | Přečteno: 213x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma: 9,99 | Přečteno: 167x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Každá vášeň je škodlivá

Anglický katolický myslitel Gilbert Chesterton v jednom ze svých děl napsal, že každá vášeň jest škodlivá. Snad by se dalo volně parafrázovat, že každý extrém je škodlivý.

20.3.2024 v 8:39 | Karma: 9,06 | Přečteno: 177x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 15,04
  • Průměrná čtenost 366x
Nic člověka nepopouzí víc než pocit křivdy. Nic mu neubírá naději víc než nevíra ve spravedlnost. Nejedná se jenom o spravedlivý soudní proces. Jedná se o spravedlivou společnost vůbec. Spravedlivou v získávání vzdělání i zaměstnání, spravedlivou v poskytování léčebné péče, v zajištění důstojného stáří. Prostě ve všem, co se týká života člověka.

Zastupitel MČ Praha 5